Ying Yang i TCM

“TCM” ( Traditional Chinese Medicine ) je skraćenica za “tradicionalnu kinesku medicinu” – tisućama godina staru znanost koja, kao što samo ime govori, potječe iz Kine i posljednjih godina dobiva sve veći značaj kao alternativna metoda liječenja i dopuna zapadnoj medicini.

Prema TCM, harmonija između Yin i Yang energija ključna je za ljudsko zdravlje i dobrobit. Ako je harmonija poremećena, životna energija – Qi – ne može pravilno teći. Previše ili premalo yina ili yanga, prema TCM učenjima, dovodi do poremećaja u organizmu, slabi funkciju organa ili uzrokuje bolesti. Upravo zbog toga sve je više TCM terapeuta i školovanih liječnika koji koriste 5 stupova i njihove metode za liječenje bolesti i vraćanje protoka životne energije a biljni se lijekovi u takvim praksama individualno prilagođavaju pacijentu.

U TCM prehrana po 5 elemenata peti je stup djelovanja, uz akupunkturu, biljnu terapiju, terapiju vježbanjem i Tuina masažu.
Sva moć ove drevne znanosti leži upravo u njenoj holističkoj prirodi. Tijelo i um neodvojiva su jedinka i terapija pokretom veoma je važan dio TCM a Qigong i Tai Chi dodatni su alati za postizanje ravnoteže. Kroz pokret, vježbe disanja i koordinaciju pokreta jača se tijelo i pročišćuje duh te snaži životna energija, Qi.

Prema TCM sve oko nas i u nama podijeljeno je na  5 elemenata u prirodi; drvo, vatra, zemlja, metal i voda a posebnost je u tome što svaki element karakteriziraju određena svojstva, između ostalog i specifičan okus.  Tako se element Vatra povezuje s gorkim okusom, Zemlja voli slatko, Metal označava pikantan okus, Voda slani a Drvo karakterizira kiseli okus.
Smatra se da osoba koja pripada određenom elementu nije u balansu ako preferira neki drugi od okusa koji joj pripada a obzirom da i svaka hrana pripada određenom elementu, za uravnoteženu prehranu svaki bi obrok trebao sadržavati svih 5 elemenata kako bi se poštivalo načelo cjelovitosti.

Da je ravnoteža povezana s prehranom vidljivo je također iz toga što, prema TCM, svaka osoba ima sat unutarnjeg organa. To znači da određeni organi funkcioniraju bolje od drugih u određeno doba dana. Probavni organi, odnosno želudac, slezena i gušterača najbolje rade u jutarnjim satima, između 7 i 11 sati. To znači da je to doba dana kad naše tijelo najbolje probavlja obroke stoga ne čudi što se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu. Osim toga, još jedan od ključnih čimbenika kod prehrane po TCM je da želudac voli toplo.

Za razliku od hladnih obroka, uz topli doručak tijelo troši manje energije na probavu što rasterećuje organizam, jača imunološki sustav i pospješuje metabolizam. Tople obroke karakterizira i povećana bioraspoloživost sastojaka što znači da se sadržane hranjive tvari bolje i brže apsorbiraju a osim toga ne treba zanemariti činjenicu da je topli doručak jedan od ključnih elemenata u borbi protiv hladnih nogu.  Naročito za nas, ljude Yin kojima je stalno hladno 🙂

 Stoga navalite na vašu toplu jutarnju zobenu kašu! To je jedan od najjednostavnijih obroka koje si možete pripremiti, gotov je u svega par minuta a monotoniju ubijte dodavanjem raznih dodataka u obliku voća, povrća ili orašastih plodova. Kako bi se postigla optimalna ravnoteža 5 elemenata Rawlina je kreirala Superfood Loopse koji sadrže čak 11 superkorisnih sastojaka a baza su zobene pahuljice i suho voće koje korespondira sa svakim od 5 osnovnih elemenata u prirodi. Ovdje pročitajte više o njima.

Inače, zob je jedna od najvažnijih žitarica u TCM-u, smatra se zrnom s najjačim učinkom zagrijavanja stoga je i neizostavan dio zdrave prehrane, posebno u hladnijim godišnjim dobima.
Osim kao dodatak obrocima, Loopse možete konzumirati kao slatki mali međuobrok u trenutku krize jer se isporučuje u praktičnom To Go pakiranju a njihovim redovnim konzumiranjem u tijelo unosite korisne sastojke i ravnotežu kroz teoriju 5 elemenata.